Fazla kilolu ve obez bireylerde ideal vücut ağırlığının sağlanmasında en etkili faktörlerden biri diyettir. Ancak diyet süreci ciddi kalori kıtlamalarının yapılığı, sürekli aç ve yorgun hissettiğiniz bir süreç olmamalıdır. Burada önemli olan sağlıklı ve dengeli beslenerek kilo vermenizin sağlanması ve verilen kiloların kalıcı olması, geri alınmamasıdır.
Bu nedenle sağlıklı bir şekilde kilo vermek için profesyonel destek almak oldukça önemlidir. Diyetisyen desteği almak, kendi başınıza yürütmekte zorlandığınız ve sürekli başa döndüğünüzü hissettiğiniz bu süreçte çok daha kolay bir şekilde yol almanıza yardımcı olmaktadır.
Zayıflıktan şikayetçi olan bireyler, ideal kilolarına ulaşmak için diyetisyen desteği alabilirler. Kilo alma sürecinde temel amaç harcanandan daha fazla kalori almak olsa da bu her şeyi yemek anlamına gelmemektedir ve bu süreçte sağlıklı bir beslenme programı oluşturulması önemlidir.
Diyet denilince akla ilk önce kilo verme/alma gelse de beslenme ve diyet çok daha geniş kapsamlı bir konudur ve çok çeşitli hastalıkları ve bu hastalıklara özel beslenme tedavilerini içermektedir. Asıl önemli olan sizin sağlık ve hastalık durumlarınıza göre nasıl en doğru şekilde beslenilmesi gerektiğini öğrenmenizdir. Bu nedenle;
gibi çeşitli hastalıklarda beslenme tedavileri için bizden destek alabilirsiniz.
Gebelik ve emziklilik dönemi, kadınlarda beslenmenin en önemli olduğu dönemlerdendir. Gebelik dönemindeki beslenme şekli anne karnındaki bebeğin de besin alımını etkilemekte, doğum sonrasında ise annenin beslenmesi sütünü etkilemektedir. Gebelik ve emziklilik dönemlerinde yeterli ve dengeli beslenme hem annenin sağlığının korunmasında hem de bebeklerin sağlıklı olarak dünyaya gelmesinde, optimal büyüme ve gelişmesinin sağlanmasında önemlidir. Bu bağlamda;
gibi konularda bize danışabilirsiniz.
Çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki sağlıksız beslenme davranışları ve fazla kilolu olma durumu hem içinde bulunulan dönem için hem de çocuk/ergenin gelecekteki sağlığı için önemlidir. Bu dönemlerde alınan fazla kilolar yetişkinlik döneminde obezite ile sonuçlanabilir. Özellikle ergenlik döneminde vücut şeklinin daha önemli bir hale gelmesi, bu dönemde bilinçsiz ve sağlıksız bir şekilde diyet yapılmasına neden olabilir. Bu bağlamda;
gibi konularda bize danışabilirsiniz.
Bireylerin sağlık durumları, diyet geçmişi, kan değerleri gibi bir takım faktörler değerlendirilerek kişiye özel en uygun diyet modeli oluşturulmaktadır. Uygulanan bazı diyet modelleri şu şekildedir;
Akdeniz Diyeti
En sağlıklı diyet modellerinden biri olarak kabul edilen Akdeniz diyeti; çeşitli kronik hastalıkların gelişme riskini azaltan, sağlıklı yaşlanma ve daha uzun bir ömür ile ilişkilendirilen bir diyet modelidir. Bu diyet modelinin, kilo kaybında da oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
DASH Diyeti
Hipertansiyon hastaları için uygulanan bir diyet modeli olan DASH diyeti, belirli besin ögelerini diyet ile gerekli miktarlarda almanızı sağlayarak, yüksek tansiyon problemini iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
Mikrobiyota Diyeti
Mikrobiyata, vücudun farklı bölgelerinde bulunan mikroorganizma topluluklarını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bağırsaklarımızda yaşayan yüzlerce tür bakteriden bazıları iyi, yaralı bazıları ise kötü, zararlıdır. Mikrobiyotanızda iyi bakterilerin sayısını ve çeşitliliğini arttırarak daha sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasına sahip olmak, çeşitli hastalıklardan korunmada ve vücut ağırlığı kaybına destek olmada önemli rol oynayabilir. Bağırsak mikrobiyotamızda bulanan iyi bakterilerin sayısını ve çeşitliliğini arttıran en önemli faktörlerden biri ise beslenmedir. Mikrobiyota diyeti ile bağırsak mikrobiyotanızın yeniden yapılandırılması ve sağlığına kavuşturulması amaçlanmaktadır.
Eliminasyon Diyeti
Eliminasyon diyetinde, bireylerin duyarlı olduğu ve/veya bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olan besinleri ve kimyasal bileşenleri içermeyen bir diyet programının planlanması ile şikâyetlerin hafifletilmesi amaçlanmaktadır.
Glisemik Etki Diyeti
Glisemik etki diyeti özellikle diyabet hastalarına ve insülin direnci olan bireylere uygulanan ve yüksek kan şekeri ve yüksek insülin düzeylerini dengelemeye yardımcı bir diyet modelidir.
Glutensiz Diyet
Glutensiz diyet; çölyak hastalığı ve gluten duyarlılığı olması durumlarında önerilmektedir. Bu diyet günümüzde oldukça popüler olmakla birlikte, sağlıklı insanların bu diyeti yapması gerekli değildir. Çölyak hastalarına özel olarak planlanan bu programda glütensiz tahıl alternatifleri ve alternatif tarifler ile bireylerin diyeti daha kolay bir şekilde uygulaması amaçlanmaktadır.
Düşük FODMAP Diyeti
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), inflamatuar bağırsak hastalıkları (Chron ve ülseratif kolit), ince bağırsakta aşırı bakteriyel çoğalma (SIBO) gibi hastalık durumlarında belirli besinlerin hastalıkların şiddetini arttırdığı bilinmektedir. Düşük FODMAP diyeti ile bu hastalıklarda semptomları arttırdığı bilinen besinlerin diyetten çıkarılması veya azaltılması ile semptomların hafifletilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanmaktadır.