Başarının anahtarlerı nelerdir? Dikkat ve Planlama problemleri nelerdir? Dikkat ve Planlama problemlerini çözmek için neler yapılabilir?
Planlama: Bireysel karar vermeyi, problemlerin çözümlerine ilişkin en uygun stratejiyi seçmeyi ve doğru karar vermeyi, bunun yanı sıra verilen kararın doğruluğunu ve yanlışlığını değerlendirmeyi içeren bilişsel bir işlemdir. Çocuk bu bilişsel işlem sayesinde günlük yaşamında karşılaşabileceği her türlü probleme ilişkin çözümlerini belirler, en uygununu seçer, uygular ve uygulamalarının doğruluğunu ve yanlışlığını değerlendirebilir. Bu süreç sadece akademik içerikli bir probleme çözüm bulma sırasında değil, sosyal bir durumda yaşanan bir probleme çözüm üretme sırasında da benzer şekilde işler.
Kısacası, bir çocuğun arkadaşı ile yaşadığı probleme çözüm üretmesi ve bulduğu çözümün etkililiğini değerlendirmesi ile bir matematik problemi için çözüm yöntemleri üretmesi ve bulduğu çözümün doğruluğunu değerlendirmesi, organizasyon becerisi olarak tanımlayabileceğimiz ve “Planlama” olarak kavramsallaştırabileceğimiz bilişsel işlem performansı ile açıklanabilir.
Dikkat: Belli bir uyarıcı üzerinde düşünmeye odaklanmayı ve diğer uyaranları göz ardı edebilmeyi içeren bilişsel bir işlemdir. Dikkat, çocuklara duyduğu ya da gördüğü şeylere seçici odaklanmayı ve konu dışı görüntü veya seslerle dağılmaya direnmeyi sağlar.
Dikkatin Üç Bileşeni:
Odaklanmış dikkat, seçici dikkat ve dikkatteki devamlılıktır.
Odaklanmış Dikkat: Bir şey üzerinde konsantre olmaktır.
Seçici Dikkat: Dikkatin dağılmasına direnmeyi ve odaklanmanın zaman içinde devam etmesini desteklemeyi kapsar.
Dikkatteki Devamlılık: Seçici dikkat kapsamında yer alan bu kavram dikkatin sürdürülme becerisi olarak tanımlanabilir.
Bir kimsede dikkatin uyanmasını sağlayan en önemli etken, sağlam bir temele dayanacak ‘ilgi’dir. Nerede ilgi varsa, dikkat de doğal olarak orada demektir, eğitimden yararlanılarak uyandırılmasına gerek kalmaz. Dikkat, ilgi duyulan bir nesnenin belirli bir amaçla ele geçirilmesini sağlayan bir araçtır.
Adler, A. (2018). İnsanı Tanıma Sanatı (K. Şipal, Çeviren). İstanbul: Say Yayınları.
Yavuzer, H. (2019). Ana Baba Okulu. İstanbul: Remzi Kitabevi.