Diyet ve diyet yapmakla ilgili herkesin bir fikir sahibi olduğu günümüzde doğrularla yanlışlar birbirine karışmış durumda. Konu diyet olduğunda o kadar çok doğru bilinen yanlış var ki. Hadi bir kaçına birlikte bakalım.
Diyet ve diyet yapmakla ilgili herkesin bir fikir sahibi olduğu günümüzde doğrularla yanlışlar birbirine karışmış durumda. Şu an diyet yapan veya geçmişte diyet yapmış olan her bireyin deneyimlediği ya da duyduğu, yapılması gerektiğini düşündüğü bir diyet klişesi mutlaka vardır. Konu diyet olduğunda o kadar çok doğru bilinen yanlış var ki. Hadi bir kaçına birlikte bakalım.
Konu kilo problemleri olduğunda ekmek ve tahıl ürünleri , en çok suçlananlar arasında başı çekiyor. Ekmek yersen kilo veremezsin, mutlaka ekmeği kesmen lazım gibi çok fazla yanlış düşünce var. Oysa ki doğru karbonhidrat kaynaklarını doğru porsiyonda tüketmek size kilo aldırmaz. Aksine tokluk hissi sağlar ve daha fazla besin alımını engeller. Tam tahıl ürünleri, özellikle b grubu vitaminlerin, çeşitli minerallerin ve diyet lifinin önemli kaynaklarındadır. Ekmek ve diğer tahıl ürünleri seçilirken, seçim tam tahıl ürünlerinden yana yapılmalı ve porsiyon kontrolüne dikkat ederek diyete dahil edilmelidir.
Bir diğer yanlış bilgi yağ tüketiminin kilo aldırdığına yöneliktir. Bu yanlış inanış sebebiyle çok düşük yağlı diyetler uygulanabilir. Doğru olan; karbonhidrat, protein ve yağın diyette dengeli şekilde tüketiminin sağlanması ve sağlıklı kaynakların seçilmesidir. Yağ tüketimi, elzem yağ asitlerinin vücuda alınması ve yağda eriyen vitaminlerin emilimi için gereklidir. Ayrıca, yağ tüketimi tokluk hissinin oluşmasına da yardımcı olmaktadır. Diyette temel yağ kaynağı olarak zeytinyağının kullanılması, kuruyemişler ve avokado gibi sağlıklı yağ kaynaklarının beslenmeye dahil edilmesi önerilmektedir. Tereyağı gibi doymuş yağ kaynaklarının tüketiminin azaltılması, etlerin görünün yağlarının ve derilerinin ayrılması ve endüstriyel olarak üretilen trans yağlardan uzak durulması önemlidir.
Diyetle ilgili bir diğer doğru bilinen yanlış sadece kalori alımının önemli olduğuna yöneliktir. Diyette pozitif/negatif enerji dengesi için önemli olan faktör besinlerle alınan kalori miktarıdır. Bu nedenle zayıflama sürecinde günlük olarak ne kadar kalori aldığınız önemlidir. Ancak alınan kalori miktarı kadar önemli olan bir diğer faktör kalorinin nerden geldiğidir. Örneğin; zayıflamak için günlük ihtiyacınız olan kalori miktarını sadece çikolata, pasta, börek gibi besinleri yiyerek alabilirsiniz, ancak vücudunuz için gerekli olan besin ögelerini alamaz ve sağlıklı bir şekilde kilo veremezsiniz. Bu nedenle sağlıklı bir diyette kalori alımı kadar, kalori kaynaklarını da iyi değerlendirmelisiniz.
Bazı besinler sağlığımız için çok faydalı olmasına rağmen, bu besinlerde ihtiyacımızdan daha fazla tüketildiğinde yağa dönüşmektedir. Porsiyon kontrolünün sağlıklı besinler için de geçerli olduğu unutulmamalıdır.
Diyet döneminde tatlı tüketimine çok sık olmamakla birlikte izin verilebilir. Tatlı tercihini klasik tatlılardan ya da fit tatlılardan yana yapmak size kalmış. Ancak burada çok önemli bir nokta var ki o da fit tatlıların her zaman masum olmadığı. İçeriğine dikkat edilmediğinde fit bir tatlı adeta kalori bombasına dönüşebilir. Evet tükettiğimiz besinlerin içeriğinin temiz ve sağlıklı olması önemlidir ama her şey de olduğu gibi burada da porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir. Klasik bir tatlı tüketilmek isteniyorsa da seçim sütlü tatlılardan yana yapılmalı, şerbetli tatlılardan uzak durulmalıdır. Tatlı tüketimi haftada 1-2 defa, 1 porsiyon olacak şekilde sınırlandırılmalıdır.
Diyet yaparken akşam yemeği saatinin, kişinin alışkanlıklarına, okul veya çalışma saatlerine göre ayarlanması diyete adaptasyon noktasında oldukça önemlidir. Akşam yemeğinde tükettiğiniz porsiyon miktarına ve öğünün içeriğine dikkat ettiğiniz sürece yemeklerinizin daha geç saatlere sarkması konusunda endişe etmenize gerek yoktur.